Gyöngyösről

 

 

 

Gyöngyös város, a Szőlő és a bor nemzetközi városa egy kedves, sajátos hangulatú, 35.000 lelket számláló kisváros, a környező településekkel együtt 80.000 fő. Heves megye második legnagyobb városa, a Mátra-vidék kulturális, gazdasági és idegenforgalmi központja. A Mátra Kapujának is nevezett település nemcsak egyfajta szervezési centrum, de közigazgatásilag hozzá tartozik Mátrafüred, Sástó, Mátraháza és Kékestető is. A szőlőművelés, bortermelés, kereskedelem és idegenforgalom mellett már az ipar vált Gyöngyös gazdaságának meghatározó ágazatává.

Gyöngyös Budapesttől 80 km-re, észak-keletre helyezkedik el. Személygépjárművel, tehergépjárművel az M3 autópályán, mely egyben nemzetközi útvonal is (száma E71), Budapestről 1 órán belül elérhető. Ipari szempontból a város nagy előnye, hogy területén iparvágány található. Az iparvágányról teherpályaudvar, illetve rakodó kialakítható. A Csepeli közforgalmú kikötő 90 km-re, a Dunai kikötő 80 km-re található. A városi vasútállomás a Budapest-Miskolc főútvonaltól 13 km-re helyezkedik el, s 100 vagon egyidejű rakodására alkalmas. Repülőtér 80 km-re, Budapesten található, a várostól 3km-re, a Pipis-hegyi repülőtéren, sportrepülők, helikopterek fogadására alkalmas pálya található.

A munkanélküliségi ráta Gyöngyösön 2002-ben 7,7% volt. A városban és környékén képzett munkaerő áll rendelkezésre. Az átlagkereset a budapestinél 30-40%-kal alacsonyabb. Gyöngyös városa a régió oktatási központja, 6 középiskola és egy főiskola található itt. A városban jelenleg több, mint 2000 különböző cég rendelkezik telephellyel.

A város jelentős iparűzési adó kedvezményt, illetve mentességet ad a Gyöngyös Ipari Parkba települő helyi és külső vállalkozások részére. A mentesség, ill. kedvezmény a beruházás nagyságrendjétől függően alakul, legfeljebb azonban 2007.december 31-ig adható.